Bábrakadabra Bábszínház

A babaszínházról

2016. május 13. - Bábrakadabra

Norvég szakemberek (pedagógusok, pszichológusok, művészek) kezdeményezésére jött létre a Művészet a legkisebbekért program, melyhez Magyarország 2005-ben csatlakozott. A babaelőadásoknak - más néven a csecsemőszínháznak - elsősorban nem művészeti, hanem pedagógiai célkitűzései vannak. Norvég mintára ezek az előadások kétszer húsz percet ölelnek fel. Húsz perc maga az előadás, amit aztán húsz perc játék követ, mely során a gyerekek megnézhetik, megfoghatják, kipróbálhatják az előadás során használt bábokat, kellékeket, eszközöket.

Melyik korosztálynak ajánlott a babaszínház, és miért?

A gyermekeknél a megélénkülési komplexum jelzi az újszülöttkor végét, és a csecsemőkor kezdetét (két hónapos kor körül). Ilyenkor a gyermek már élénkebben reagál az érzékszervi ingerekre és az őt gondozó felnőtt jelenlétére. A csecsemőkori fejlődési folyamat egy másik nagy állomása az önálló ülés, mely öt-hat hónapos korban kezd kialakulni, és hét-nyolc hónapos korra válik stabillá. Ezzel együtt megnő a látás és a manipuláció fejlődése. Ettől az ugrásszerű fejlődéstől kezdve a legfogékonyabbak a gyerekek az őket érő ingerekre, így a babaelőadások befogadására is.

Egy éves kortól három éves korig tart a kisgyermekkor. Ez időszak alatt folytatódik a csecsemőkori funkciók fejlődése, megnövekszik a figyelemkoncentráció, rendszeressé válik a kialakult mozgások gyakorlása, ismétlése, megjelenik az utánzás, és erőteljessé válik a funkcióöröm. A kisgyermekek már önállóan tudnak járni, és az én-tudat kialakulása is erre a korra tehető. A fentiekből következik, hogy a babaszínház kb. hat hónapos kortól, három éves korig van fejlesztő hatással a gyerekekre.

Babaelőadások több csatornán fejleszti a gyerekek érzékeit, érzelmeit. Hat hónapos kortól három éves korig minden gyermek figyelmét leköti, felfedezik koruknak, értelmüknek, érdeklődésüknek megfelelő dolgokat. A kisebbek még csak a színes tárgyakra, élénk hangokra figyelnek. A nagyobbakat már leköti a ritmusos szöveg és a rövid történet is.